Naslovnica Život Rusi digli dva aviona, zbog para američkih bombardera

Rusi digli dva aviona, zbog para američkih bombardera

115

Moskva — Rusija je podigla dva borbena aviona Sukhoi Su-30 kako bi ispratili par američkih strateških bombardera B-1B iznad Crnog mora, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u srijedu. Incident se podudario s posjetom toj regiji američkog ministra odbrane.

Supersonični američki avioni iz vremena Hladnog rata prvobitno su stvoreni da nose nuklearne bombe i projektile, ali sada mogu nositi konvencionalno oružje.

– Posade ruskih borbenih aviona identifikovale su kao zračne mete dva supersonična streteška bombardera B-1B američkog zrakoplovstva, u pratnji dva aviona za dopunu gorivom KC-135, i ispratili su ih iznad regije Crnog mora – navodi ministarstvo odbrane u saopćenju koje je pratio video snimak američkih aviona u letu.

-Nakon što su strani borbeni avioni udaljeni od ruske državne granice, ruski borbeni avioni sigurno su se vratili u svoju matičnu bazu – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo dodaje da su ruski avioni izveli svoje letove strogo poštujući međunarodna pravila zračnog prostora i da ruske granice nisu povrijeđene.

(StarMo)