Naslovnica Mostarski izbori 2020 Rupar: Možeš reći da te politika ne zanima, ali…

Rupar: Možeš reći da te politika ne zanima, ali…

268

Mostar — Kandidat na listi ‘Bh bloka Mostar’, koalicije SDP-a BiH i Naše stranke, na izborima u Mostaru, Miljan Rupar obratio se javnosti člankom na internet-stranici SDP-a, u kojem poručuje “Ili ćeš ti mijenjati život politike ili će politika promijeniti tvoj život”.

“Možeš reći da te politika ne zanima, da ne želiš imati ništa s njom. Ali odrastanje bilo gdje na Balkanu znači odrastati blisko s politikom. Ona te prati i prije tvog rođenja.

Počinje dok si još u majčinoj utrobi, kada se tvojoj majci nije omogućena na vrijeme i adekvatna zdravstvena skrb kakvu zaslužuje te mora ići u privatne klinike, jer su liste čekanja u državnim zdravstvenim ustanovama predugačke. Naravno,te ustanove svi mi plaćamo, izdvajajući značajan iznos doprinosa iz naših primanja, i one bi trebale tu biti zbog nas.

Nastavlja se i u vrtiću, kada te čuva teta koja ti se ne može posvetiti, jer ima previše mališana u jednoj grupi.

Čeka te i kada se upišeš u školu, pardon dvije škole, ali pod istim krovom. Ta škola možda neće imati salu u kojoj ćeš moći igrati košarke, ali je važno da ima dvostruku, neefikasnu administraciju, koja, kao i mnoge nepotrebne administracije u tvome gradu, proždire javni novac. U toj školi će ti predavati nastavnici koristeći isključivo kredu i ploču, bez i jednog modernog sredstva, jer onome koji o tome odlučuje nije stalo da tvoje obrazovanje parira modernom obrazovanju 21. stoljeća.

Možda ćeš poželjeti baviti se nekim sportom. Međutim u tvome gradu možda neće biti sportske dvorane,a ni adekvatnog bazena, pa ćeš se igrati vani ili smrzavati se plivajući u trošnoj zgradi s razbijenim prozorima iz austrougarskog vremena.

Još si mali, pa i dalje nećeš biti svjestan koliko je politika uz tebe i prati te u stopu, dok je u isto vrijeme dva koraka ispred tebe i planira kako da ti podmetne nogu da se sapleteš. Do sada se samo zagrijavala, a njen ćeš efekt istinski osjetiti vrlo brzo, netom prije završetka svoje adolescentne dobi”.

Kompletan članak je na ovom linku.

(StarMo)