Naslovnica BiH Rudić: Posebno zabrinjava “online hajka” na novinare

Rudić: Posebno zabrinjava “online hajka” na novinare

457
Borka Rudić

Sarajevo — Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić smatra da je položaj novinara u BiH težak te da su se u posljednjih godinu dana povećale prijetnje i pritisci na novinare i druge medijske profesionalce za 23 posto u odnosnu na 2019. godinu.

Rudić je u povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, kazala Feni da je trend nekažnjivosti napadača i onih koji prijete novinarima i dalje visok te da se čak dvije trećine napada na novinare ne procesuira, odnosno nema sudski epilog.

Posebno je zabrinjava porast online prijetnji i nasilja, organizovanih hajki i govora mržnje prema novinarima putem interneta.

Iznijela je podatak da je prema evidenciji Linije za pomoć novinarima (FMHL), udio rodno zasnovanog nasilja 53 posto u ukupnom broju prijavljenih slučajeva.

Indikativan je i podatak, dodala je, da je u posljednje tri godine više od 40 posto novinara u lokalnim medijima bilo izloženo napadima ili prijetnjama, a da je 75 posto njih to doživjelo od političara ili nositelja javnih funkcija.

Rudić smatra da je jednako složen i težak položaj novinara u redakcijama te da se do tri puta povećao obim dnevnih zadataka u 2020. godinu, a da su se plate smanjile od 10 do 30 posto.

– Povećava se i broj tužbi za klevetu – u septembru 2020. aktivno je bilo 289 suđenja za klevetu protiv medija i novinara, a do kraja prošle godine podnesena je 21 nova tužba. Ako znamo da vlasti ne vode evidenciju o napadima na novinare, da nemaju posebne programe zaštite novinara kroz djelovanje institucija ili izmjene krivičnih zakona, da nisu donijele zakone o transparentnosti medijskog vlasništva i transportnom oglašavanju i finansiranju javnim novcem kako bi se konačno evidentirali svi mediji u BiH i interesni lobiji koji stoje iza njih, onda je sasvim jasno da uskoro nećemo imati poboljšanja položaja novinara u BiH – kazala je.

(StarMo)