Naslovnica Život Rudari se zaputili u jame

Rudari se zaputili u jame

511
foto: arhiva - ilustracija

Zenica — Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica prekinuli su obustavu rada te su se u drugoj smjeni zaputili u jame – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

– Dogovoreno je da se ljudi vrate na posao, a sve ostalo ćemo rješavati kasnije i u hodu. Sada je najvažnije da se pokrene proizvodnja- ističe Vardo.

Rudari, nakon današnjeg sastanka Sindikata i Uprave, prvobitno nisu bili pristali na ponudu da se za radnike koji su oštećeni za martovsku platu, korekcijom aprilske plate namiri iznos koji im nije isplaćen za mart te da se izradi i novi Pravilnik o platama, u kojem će biti ugrađena naknada za otežane uslove rada.

Zenički rudari su obustavom tražili da im se vrate stimulacije na platu, zbog čijih su ukidanja, uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM, martovsku platu u prosjeku dobili manju za oko 200 KM.

Druga smjena obustavila je rad u ponedjeljak, 13. aprila, oko 18.00 sati, kada su napustili jamski pogon Stara jama, da bi im se oko 21.00 sat pridružile i kolege iz pogona Raspotočje. Time je potpuno prekinuta proizvodnja u tom rudniku, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)