Naslovnica BiH RTV Herceg-Bosne podnijela prijavu protiv nepoznate osobe…

RTV Herceg-Bosne podnijela prijavu protiv nepoznate osobe…

163
foto: ilustracija

Mostar — Radiotelevizija Herceg-Bosne oglasila se saopštenjem za javnost u kojem se podsjeća da je taj medij u četvrtak i petak bila žrtva cyber napada.

“Za sada nepoznati počinioci ‘upali’ su u naš IT sistem, nakon čega su zloćudnim softverom pokušali uništiti sve materijale koji su spremljeni na našim serverima. Srećom, brzom reakcijom naših radnika u tome su samo dijelom uspjeli.

Nakon, napravljene analize i pregleda servera utvrđeno je kako su napadači uništili više od 100 000 raznih datoteka. Riječ je o materijalima koji se svakodnevno koriste u proizvodnji našeg programa, ali i materijalima koji predstavljaju neprocjenjivo nematerijalno blago, materijali koji svjedoče život naših ljudi na ovim prostorima.

Pričinjena šteta je neprocjenjiva i jednostavno se ne može izraziti novcem. Uništen je dio ogromnog truda i rada naših radnika u proteklih nekoliko godina.

Također, zbog napada koji je trajao dva dana naša web stranica bila je privremeno nedostupna, a velikim naporima i zalaganjima naših radnika tv i radio programi su emitirani prema predviđenoj programskoj shemi.

Ako je cilj napada bio prekinuti ili zaustaviti program jedine javne RTV kuće na hrvatskom jeziku, on nije uspio. Neće ni u buduće.

RTV Herceg Bosne i dalje će svojim gledaocima, slušaocima i čitaocima donositi objektivne i pravovremene informacije i u tome nas niko neće zaustaviti. Ovaj napad učinit će nas još jačim. Našim gledaocima, slušaocima i čitaocima zahvaljujemo na pruženoj podršci”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i kako je RTV Herceg-Bosne u subotu zbog cyber napada podnijela prijavu protiv N.N. osobe MUP-u HNK, te Krim odjelu PU Mostar, a u ponedjeljak i Federalnoj upravi policije.

(StarMo)