Naslovnica Život RSE: Registrovan predmet protiv glavne tužiteljice

RSE: Registrovan predmet protiv glavne tužiteljice

399
foto arhiva

Sarajevo — Ured disciplinskog tužioca je po službenoj dužnosti, a na osnovu medijskih objava, registrovao predmet protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Gordane Tadić.

Predmet je registrovan vezano za naplatu spornih troškova najma stana u Sarajevu.

To je potvrdila za Radio Slobodna Evropa (RSE) glavna disciplinska tužiteljica Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Alena Kurspahić Nadarević.

„Ovo je redovna procedura Ureda zasnovana na zakonu o VSTV BiH, koji propisuje ovlaštenje Ureda da postupa na vlastitu inicijativu u slučajevima kada postoje navodi o eventualnom kršenju službene dužnosti, odnosno o mogućnosti počinjenja disciplinskog prekršaja od strane nosioca pravosudne funkcije u BiH. Imali smo puno predmeta koji su formirani na osnovu medijskih objava, nama je to ulazna informacija koju cijenimo da je potrebno provjeriti i istražiti“, objasnila je Kurspahić Nadarević.

Radi se o tekstu koji je objavilo sarajevsko Oslobođenje, a u kojem je uz priloženu dokumentaciju navedeno da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić od države BiH naplatila naknadu za smještaj u Sarajevu, u stanu u kojem navodno nikada nije ni boravila.

Tadić je u tužbi protiv BiH, podnesenoj 13. marta 2019. godine, navela da je od 1. aprila 2016., pa sve do 28. februara 2019. godine bila podstanar u stanu Milana Milidraga u Gradačkoj 29 u Sarajevu. Kao dokaz je priložila Ugovor o zakupu stana potpisan 1. juna 2015. godine.

Sud BiH je u decembru 2019. presudio da država BiH Gordani Tadić, pored ostalih troškova, isplati i 5.250 KM za troškove smještaja u toku rada.

Tadić je državu ponovo tužila 31. decembra 2019. godine, te tražila da joj se nadoknade troškovi odvojenog života i smještaja od 1. marta 2019. do 31. 12. 2019. godine.

Tužilaštvo BiH je u zvaničnom dopisu obavijestilo javnost da navodi u pojedinim medijima i portalima, o navodnim nezakonitostima prilikom naplate potraživanja za troškove smještaja glavne tužiteljice Gordane Tadić nisu tačni.

“Izneseni navodi i konstrukcije, predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sistemskog kriminala i korupcije, koje je Tužilaštvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme. Glavna tužiteljica podnijeće tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ukoliko isti nakon objave demantija ne bude uklonjen”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz Privremene istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu vjeruju da će Ured disciplinskog tužioca, ali i ostali pravosudni organi ovaj slučaj temeljno istražiti.

“Sve ovo pokazuje da smo mi kao država u jednom ozbiljnom problemu. Bez obzira na sve, ovo je velika mrlja na Tužilaštvu BiH u čijem se centru nalazi glavna tužiteljica Gordana Tadić. Mi kao članovi istražne privremene komisije ćemo pratiti ta dešavanja i svakako zauzeti stav po ovom pitanju, vjerovatno već krajem ovog mjeseca, kada imamo zakazan sastanak”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa član istražne komisije Branislav Borenović.

Kako je potvrđeno iz Ureda disciplinskog tužioca, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić će i dalje vršiti funkciju do okončanja istrage, koju Ured mora okončati u naredne dvije godine, od dana kada je zaprimio prvu informaciju o povredi dužnosti sudije ili tužioca, objavio je RSE.

(StarMo)