Naslovnica Život RSE: Kasarne kod Tuzle i Sarajeva za migrante

RSE: Kasarne kod Tuzle i Sarajeva za migrante

564
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Zvizdić je najavio da će Vijeće ministara ponovo poslati jedan integrirani dokument u vezi sa migrantima Predsjedništvu BiH i da očekuje njihovovu podršku, što bi, kako je istakao, značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija.

Podsjetimo, u petak ističe rok do konačne odluke o sudbini dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu – “Bire” u Bihaću i “Mirala” u Velikoj Kladuši, u kojima je smješteno oko 2.000 izbjeglica i migranata.

Takođe, još nije poznato šta će biti sa blizu 1.000 osoba, koliko ih trenutno boravi u kampu “Vučjak” nadomak Bihaća, čije je zatvaranje nedavno zatražio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler tokom posjete Bihaću, 5. novembra.

(StarMo)