Naslovnica Mostar RSE: Izvlačili pare iz umirućeg Aluminija

RSE: Izvlačili pare iz umirućeg Aluminija

557
foto arhiva

Mostar — Mi smo tražili, pet ili šest puta, da uđe finansijska policija i nisu htjeli. Išli smo u SIPA-u (Agencija za istrage i zaštitu BiH) na razgovore, ni SIPA nije htjela ništa poduzeti. Nitko ništa. Podigli smo kaznene prijave, odbačene su, kaže bivši radnik mostarskog preduzeća Aluminij Samir Anić, koji tu ne radi od zatvaranja ove firme početkom februara.

Krajem 2019. godine počelo je uručivanje rješenja o tehnološkim višku za preostalih oko 360 radnika Aluminija, nakon što je u avgustu iste godine otpušteno njih oko 500 po gašenju proizvodnje 10. jula.

Pogoni su tog dana isključeni sa elektro-mreže, jer su dugovanja Aluminija narasla na oko 400 miliona maraka (oko 200 milione eura), od čega najviše otpada na dug za električnu energiju, koja je ključna sirovina za proizvodnju aluminija.

Anić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjeća da su im iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrdili kako nema nikakvog osnova za podizanje krivičnih prijava i tužbi. Prema njegovim riječima, postoji još jedan izvještaj Finansijske policije FBIH za period od 2011. godine, i odnosi se na razdoblje do 2013. godine.

“Kad je upala prvi put Finanijska policija i kad su završili, izvješće nije davano svima. Nismo mi bili u mogućnosti da dođemo do njega. Postojao je jedan primjerak i u Aluminiju, ali ni u Aluminiju niko nije htio da na uvid radnicima, dioničarima”, kaže Anić.

Aluminij Mostar, do 1992. godine je zapošljavao oko 3.500 radnika. Od 1997. bilo je zaposleno oko 900 osoba.

Finansijska policija Federacije BiH (jednog od dva entiteta u BiH) potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako je ovih dana dostavila Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru izvještaj o poslovanju Aluminija, nakon što su dijelovi tog izvještaja, na oko 100 stranica, danima objavljivani u više internet medija u Bosni i Hercegovini.

“Vezano za vaš upit, obavještavamo vas da je Finansijska-Financijska policija FBiH, postupajući po Nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, sačinila Izvještaj o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora/kontrole finansijsko-materijalnog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja privrednog/gospodarskog društva ‘ALUMINIJ’ d.d. Mostar za period od 1.1.2014. do 10.7.2019. godine, te isti dostavila Tužilaštvu na nadležno postupanje”, navodi se u dopisu koji je za RSE dostavljen iz Kabineta glavnog Inspektora Finansijske policije FBIH.

Glasnogovornica Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Ana Rajić izjavila je za RSE kako se ne radi o kompletnom izvještaju Finansijske policije. Nego, dodaje ona, riječ je njegovom kraćem izdanju i da se očekuje kompletna informacija o izvršenoj analizi poslovanja Aluminija u posljednjih nekoliko godina.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 10. juna, u Sarajevu, zadužila Finansijsku policiju da izvještaj proslijedi nadležnom tužilaštvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom.

Kompletan članak je na ovom linku.

(StarMo)