Naslovnica Mostar RSE: Izbori nisu upitni u Mostaru, nakon izjave Čovića

RSE: Izbori nisu upitni u Mostaru, nakon izjave Čovića

138
foto arhiva

Mostar — Izbori u Mostaru 20. decembra ove godine nisu dovedeni u pitanje nakon sastanka Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA).

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio član Predsjedništva HDZ-a BiH Mostar Vlatko Marinović.

– Mislim da izbori teško da će biti ugroženi iz tog razloga. Više (je moguće, op. RSE) da će biti ugroženi u nekakvom tehničkom smislu, neke opće zdravstvene situacije, izvanrednog stanja, koje potencijalno upravo u tom periodu će biti možda još jače naglašeno, vezano za globalnu pandemiju, koja još uvijek traje, kazao je Marinović.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić u izjavi za Radio Slobodna Evropa postavlja pitanje šta je Čović mislio pod tim da Mostarski sporazum “više ne važi, ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu”.

– Izborni zakon (u vezi sa Mostarom, op RSE) je promijenjen u Parlamentu Bosne i Hercegovine i Centralna izborna komisija (CIK) je postupila po izmijenjenom Izbornom zakonu za Grad Mostar. Određen je datum održavanja. Jedino šta se može desiti u najgorem slučaju, a nadam se da do toga neće doći, da HDZ kaže da će oni bojkotovati izbore. Znači, izbori – nema više mogućnosti ni prolongiranja niti odgađanja“, izjavio je Marić za RSE.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH dio su paketa kojeg su Čović i Izetbegović dogovorili u junu. Potpisivanjem Sporazuma o Mostaru omogućeno je Mostarcima da nakon 12 godina izađu na lokalne izbore i odaberu Gradsko vijeće Grada Mostara.

(StarMo)