Naslovnica Život RSE: Čemu se nadaju Mostarci…

RSE: Čemu se nadaju Mostarci…

184
foto: ilustracija

Prag/Sarajevo/Mostar — Dvadesetpetogodišnji Adnan iz Mostara je već nekoliko godina nezaposlen. Kaže kako nije optimističan da će u skorije vrijeme naći posao.

“Gdje god da pogledate bilo na društvenim mrežama ili uživo samo spominju ekonomija, ekonomija, ali niko nije rekao ništa konkretno. Na primjer, niko ne kaže da će se recimo fabrike otvarati. U Mostaru i okolini nema ni jedne fabrike koja zapošljava 100 ljudi, a skoro svaka druga firma je pred gašenjem”, kaže Adnan za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Mostaru, gradu na jugu Bosne i Hercegovine, živi oko stotinu hiljada stanovnika. Prema podacima Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), jednog od deset kantona u Federaciji BiH, iz oktobra, više od 15 hiljada građana u Mostaru je nezaposleno.

Mostar je turističko mjesto u Hercegovini i najvećim dijelom građani u tom gradu žive od ove grane privrede. Pandemija korona virusa uzrokovala je velike gubitke.

Od marta do danas zabilježeno je 90 posto turističkih posjeta manje, nego u istom periodu 2019. godine.

Dževad Pašić, ugostitelj iz Mostara, kaže za RSE kako su mali poduzetnici na rubu egzistencije. Mnogi su, navodi, morali zatvoriti radnje, a izlaz iz trenutne situacije ne vide.

“Mi smo stvarno na rubu i živaca i finansija, ne možemo raditi, nema turista, nema nikoga. Ljudi se sada i boje ulaziti unutra, evo vidite kakva je situacija, svaki dan sve više zaraženih. Ja lično imam i stambeni kredit, koji ne mogu plaćati. Evo banka mi ponovo izlazi u susret zamrzavajući plaćanje na par mjeseci, ali šta dalje”, pita se Pašić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)