Naslovnica BiH RS: Vlada se zadužuje, opozicija negoduje

RS: Vlada se zadužuje, opozicija negoduje

302
foto arhiva

Sarajevo — Na najnovije zaduženje Vlade Republike Srpske na Londonskoj berzi za 350 miliona eura burno su reagirali iz opozicije.

Ocijenili su to kao “atak na Ustav Republike Srpske”, koji propisuje da Narodna skupština RS odlučuje o zaduženjima. Usvajanjem izmjena Zakona o zaduženju, dugovima i garancijama entitetski parlament je isključen iz odluka o zaduživanju – smatra opozicija, prenosi BHRT.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ne vidi ništa sporno u novom zaduženju od 700 miliona maraka. “Sve je javno i transparentno”, tvrdi prvi čovjek Vlade.

– Ja sam ponosan kao premijer što smo na takav način istupili na svjetskom finansijskom tržistu. To je redovno zaduženje predviđeno u budžetu i nikakvo dodatno zaduženje – tvrdi premijer RS.

I Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se povodom najave da će se Republika Srpska zadužiti na Londonskoj berzi 700 miliona KM. Upitao je zašto država ne reaguje i upozorio da bi upravo državni računi mogli doći u pitanje zbog ovog poteza Milorada Dodika.


Istakao je kako ovo zaduženje nikoga iz Sarajeva ne insteresuje kao da je riječ o drugoj državi i upitao “šta ako se desi da RS proda ove obveznice na Londonskoj berzi i kada dođu na dospjeće ne izvrši uplatu, ko će to platiti”?

(StarMo)