Naslovnica BiH RS: Ukinuta prva presuda za terorizam

RS: Ukinuta prva presuda za terorizam

434
foto arhiva

Banja Luka — Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je Milan Macura osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma, te naložio održavanje novog suđenja.

Macura je prvostepenom presudom osuđen zbog poruke objavljene na Instagramu u kojoj je, između ostalog, naveo da je “idealan materijal za samoubicu” i “traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh ‘Zimzograd’”.

Vrhovni sud Republike Srpske je u obrazloženju naznačio kako je bilo potrebno procijeniti da li optuženi može ostvariti ono što navodi u objavi, te njegove motive za samo objavljivanje ovakve poruke.

“Prvostepeni sud je cijenio, prije svega, sadržaj samih poruka, te iskaze svjedoka Optužbe Ostoje Barašina, Aleksandra Pastira i Milene Mijatović. Međutim, samo iz sadržaja prijetećih poruka ne može se sa sigurnošću zaključiti da je optuženi radnju prijetnje preduzeo u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske. Isto tako, ni iz iskaza navedenih svjedoka Optužbe, koji su organizatori manifestacije ‘Zimzogad’ – u kojima navode da, kad su pročitali izvještaj poruka, osjećali su se ugroženo, s tim što je svjedok Milena Mijatović iskazala da se ona nije lično osjetila ugroženom, već da joj nije bilo prijatno pročitati – ne proizlazi nesporan zaključak da je optuženi radnju prijetnje preduzeo u navedenom cilju”, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Macurin branilac Dragan Stupar je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao kako je zadovoljan donesenom odlukom, te da treba sačekati ishod ponovnog suđenja.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, gdje će “sud otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovim rješenjem u pogledu ocjene izvedenih dokaza na glavnom pretresu, a ako ocijeni potrebnim, izvesti nove dokaze”, navedeno je u odluci Vrhovnog suda.

(StarMo)