Naslovnica Region RH: Sud “presjekao” – Istosploni partneri mogu biti udomitelji

RH: Sud “presjekao” – Istosploni partneri mogu biti udomitelji

558
foto arhiva

Zagreb — Ustavni sud RH objavio je u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela “dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja”.

Takav zaključak Ustavni sud RH je donio razmatrajući prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca ustvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

U odluci je istaknuto da Zakon “u cjelini ima legitiman cilj, a to je zaštita interesa i dobrobiti socijalno ugroženih osoba te da u tom pogledu nije u nesuglasnosti s Ustavom”.

Ustavni sud ocijenio je da diskriminatorne učinke nije moguće otkloniti odnosno nadomjestiti intervencijom Ustavnog suda u postojeći sadržaj zakona.

“Puko ukidanje osporenih zakonskih odredaba dovelo bi do praznine u postojećem modelu javne usluge udomljavanja i izazvalo bi štetne posljedice za prava i interese korisnika udomiteljstva. Stoga Ustavni sud nije prihvatio prijedloge i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom osporenih članaka Zakona o udomiteljstvu” – stoji u odluci Suda.

Odluka je donesena s devet glasova za i četiri protiv, a ustavni suci koji je nisu podržali objavit će izdvojena mišljenja.

Ukidanje tri sporna članka Zakona o udomiteljstvu, uz niz lijevih stranaka i udruga, zatražili su i životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić kojima je zagrebački Centar za socijalnu skrb sredinom siječnja ponovo odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva, zanemarivši tako stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz decembra 2019. godine.

(StraMo)