Naslovnica Politika RS: Skupština odbacila Rezoluciju o fašističkim režimima

RS: Skupština odbacila Rezoluciju o fašističkim režimima

100

Banja Luka — Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak je na posebnoj sjednici odbacila “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” koju je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici u Skupštini RS su usvojili 20 Zaključaka koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici.

Osim odbacivanja Rezolucije u zaključcima se konstatuje “da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”.

“Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH”, jedan je od zaključaka.

Konstatovano je da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

“Nepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti”, navodi se u zaključcima.

Skupština RS NS poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom, navodeći i da je “revizionizam i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada”.

“Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. NS RS ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama RS i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda”, glasi jedan od zaključaka.

Osim toga, podsjeća se da u RS-u pravno egzistira Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

(StarMo)