Naslovnica BiH RS posudila od FBiH testove za koronavirus

RS posudila od FBiH testove za koronavirus

289
Alen Šeranić

Banja Luka — Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić potvrdio da je RS tražila na posudbu 10.000 testova od Federacije Bosne i Hercegovine.

To nije ništa neobično, s obzirom da je na sastanku premijera krajem januara dogovoreno da se vrši komunikacija po pitanju opreme i da se učestvuje u razmjeni. Tako smo i mi određenu zaštitnu opremu posuđivali zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Mi imamo u nabavci 25.000 testova kod UNDP-a, ali koji nam ne dolaze i stalno se pomjeraju rokovi isporuke. Trenutno imamo više od 15.000 testova u RS što je dovoljno, ali je ovo nešto što želimo da imamo za svaki slučaj, odnosno da ne smanjujemo broj testiranja. Ovaj upit je više da imamo za rezervu i da ne remetimo tok testiranja – rekao je ministar zdravlja RS na konferenicji za novinare.

Šeranić je kazao i da će nakon zdravstvenih radnika, testiranje biti prošireno koronavirus i kod policajaca, kao i na druge osobe koje mogu biti ugrožene u tom bh. entitetu.

On je istakao da su sve regije u entitetu obuhvaćene skriningom, jer se sada testiraju osobe koje imaju respiratorne infekcije.

(StarMo)