Naslovnica Politika RS pisala UN-u

RS pisala UN-u

478

Sarajevo — Republika Srpska uputila je izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, u kome se ističe opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, ali i potreba da druge zainteresovane strane pokažu istu opredijeljenost.

Prije svih, navodi se u ovom izvještaju, to se odnosi na Stranku demokratske akcije, najveću bošnjačku stranku, koja je jasno stavila do znanja da ne prihvata dejtonski kompromis i koja otvoreno poziva na ukidanje dejtonske strukture Bosne i Hercegovine, prenosi BHRT.

U izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija ističe se da je Dejtonski sporazum, kojim je zaustavljen rat i uspostavljen mir, vjerovatno najuspješniji mirovni ugovor na svijetu, te da Bosna i Hercegovina može napredovati ako ovaj sporazum bude proveden kako je napisan. Nastojanja SDA da mijenja Ustav da bi centralizovala državu, dodaje se, destabilizuje političku klimu zato što se strane, kojima nisu garantovani mehanizmi zaštite i autonomija iz Dejtona, osjećaju ugroženo i shodno tome i reaguju.

Iz Stranke demokratske akcije iz BHRT-a nisu dobili komentar u vezi sa Izvještajem Vlade Republike Srpske. Politički analitičari uglavnom se slažu da je Dejtonski sporazum, kojim u potpunosti nije zadovoljna nijedna strana, ipak najbolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu, te da gube vrijeme i oni koji se zalažu za centralizaciju i oni koji se zalažu za, kako kažu, „podržavljavanje entiteta“.

U izvještaju Vlade Republike Srpske se naglašava i opredijeljenost RS za put BiH ka Evropskoj uniji, a kao najveće prepreke na tom putu navode se prisustvo visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

(StarMo)