Naslovnica BiH RS: Otvaraju se tržni centri, kafići ne

RS: Otvaraju se tržni centri, kafići ne

261
foto: RSE - ilustracija

Banja Luka — Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS-a kazala je danas da se u ovom bh. entitetu dozvoljava rad trgovačkih centara. Odluka je uslijedila nakon sjednice republičkog štaba za vanredne situacije RS, a na snagu stupa od ponedjeljka, 5. aprila.

“Nakon današnjeg zasijedanja Štaba, izmjene koje su donesene u odnosu na prethodne zabrane se odnose na rad trgovačkih centara. Dozvoljava se rad trgovačkih centara i svih privrednih subjekata koji posluju unutar trgovačkih centara uz poštovanje svih epidemioloških mjera”, navela je Gašić, prenosi N1.

Pojasnila je da ugostiteljski objekti unutar trgovačkih centara i dalje ne mogu početi sa radom, za razliku od privrednih.

Dodana je i jedna tačka koja definiše kako se ljudi ponašaju unutar trgovačkih centara i osoba koje su zadužene za sprovođenje reda.

“Trgovački centar je dužan da odredi jednu osobu koja će biti zadužena za provođenje mjera i broj osoba koji se nalaze tu. Diskusije je danas bilo o otvaranju bašti i ugostiteljskih objekata, ali u skladu sa situacijom procijenili smo da nije trenutak za takve stvari. Svojim ponašanjem možemo dopirnijeti otvaranju ugostiteljskih objekata”, istaknula je.

U razgovorima sa ugostitelja, dodala je, upoznati su sa činjenicom da oni nisu zadovoljni ovim mjerama.

“Iako u proteklih nekoliko dana donošene su odluke i imali smo izmjene Zakona o porezima i doprinosima u NSRS-u, gdje je donesena odgoda plaćanja dospjelih obaveza koji su ugostitelji dužni da izmire do 31. marta. Usvajanjem izmjena i dopuna ovog zakona prolongiran je rok za plaćanje dospjelih obaveza do 30. 6, a u slučaju da ni tada privredni subjekat nije spreman da ih plati, može u ratama dio kraja godine da izmiri svoje obaveze”, istaknula je ministrica Gašić.

(StarMo)