Naslovnica Politika RS: Opozicija proziva vlast za “jednoumlje”…

RS: Opozicija proziva vlast za “jednoumlje”…

369
foto: arhiva - ilustracija

Banja Luka — Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je oštro protestvovala, jer je skupštinski Zakonodavni odbor odlučio da se o njihova dva zakona neće raspravljati na ovom zasjedanju.

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu, te izmjenama Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa provjeru diploma.

Poslanik Partije demokratskog pogresa (PDP) Draško Stanivuković na početku današnje sjednice NSRS optužio je članove Zakonodavnog odbora iz reda vladajućih da su digli ruku, a da ga “nisu ni pročitali zakone koji nisu uvršteni za današnju sjednicu”.

“Vidio sam samo glasačke mašine na Zakonodavnog odboru” – rekao je Stanivuković ustvrdivši da u RS vlada „jednoumlje“.

On je naveo da Zakon o zaštiti uzbunjivačima, koji je predložio, usvojen u svim razvijenim zemljama, a u paralmentu RS se ne dozvoljava da se o tome priča.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović smatra da je „skidanjem“ ova dva zakona prekršen skupštinski Poslovnik te da se u RS suzbija parlamentarizam i “krše osnovna prava poslanika da predlažu zakone”.

“Je li ovo poštivanje Narodne Skupštine RS?” – upitao je Vukanović optuživši predstvnike vlasti da su se “odrodili od naroda i žive u nekom imaginarnom svijetu”.