Naslovnica Izdvojeno RS opet angažovala lobiste u SAD

RS opet angažovala lobiste u SAD

343
Milorad Dodik

Washington/Banja Luka — Za 80.000 dolara mjesečno, Republika Srpska unajmila je američku advokatsku kompaniju za lobiranje ‘McGinnis Lochridge’ kako bi ih “savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima”.

U povjerljivom dokumentu kojeg je objavilo američko Ministarstvo pravde potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić, kao i advokat unajmljene kompanije Martin T. Lutz – prenosi Faktor.ba.

U dokumentu koji predstavlja sporazum o angažmanu navodi se da su predviđanja kompanije kako će Vladi Republike Srpske pomagati u sljedećim pitanjima:

– Pravna pitanja i obaveze Republike Srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

– Prava i obaveze Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prema Kancelariji visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, Sigurnosnom vijeću Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Evropske unije, Vijeća Evrope i drugih.”

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa bit će da savjetuje po pitanju odnosa sa međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona Republike Srpske i Bosne i Hercegovine sa ustavnim okvirom BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin Lutz koji je sa RS-om potpisao sporazum, naveo je kako on “ne može da kometariše svoj rad za bilo kojeg klijenta”.

– Slijedeći pravila pravne etike prema kojima djelujemo i naše obaveze o povjerljivosti podataka o klijentima, ne možemo javno komentarisati svoj rad za bilo kojeg klijenta, osim onoga što se nalazi u javnoj evidenciji, izuzev ako klijent nije to tražio. Naš klijent u ovom slučaju nije tražio da razgovaramo o našem radu s novinarima” – rekao je Lutz za Radio Slobodna Evropa.

Angažman između teksaške kompanije i Republike Srpske dogovoren je na period od godinu dana, sa početkom od 01. januara ove godine. Jednostavnom matematičkom operacijom sabiranja lako se dođe do zaključka kako će RS za potrebe lobiranja u SAD ove godine potrošiti nešto manje od milion dolara novca poreskih obveznika.

(StarMo)