Naslovnica Politika RS odbacila bonska ovlaštenja

RS odbacila bonska ovlaštenja

88

Banja Luka — Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u utorak je na skupštinskom zasjedanju odbacila zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da se ponište povelje osuđenima za ratne zločine koje je dodijelio Odbor NSRS za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS 1991-2016. godine.

Ovaj zahtjev Inzko je uputio 2. februara u pismu predsjedniku NSRS-a i predsjednicima svih klubova poslanika u entitetskom parlamentu, u kojem navodi da su među nagrađenima bili i Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić “čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje” naveo je Inzko u pismu.

On je ostavio rok od tri mjeseca da se povelje ponište, a rok je istekao krajem aprila.

O ovoj tački dnevnog reda nije bilo skupštinske rasprave, a poslanici su usvojili zaključke kojima odbacuju bonska ovlaštenja i konstatuju da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja koji je utvrđen Aneksom 10 dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je protivzakonito i protivustavno prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, prenio je Radio Slobodna Evropa.

U Zaključcima je konstatovano da visoki predstavnik ne može biti ni u kom slučaju nadređen Republici Srpskoj. Oko prijedloga zaključaka usaglasili su se klubovi svih stranaka iz RS.

(StarMo)