Naslovnica BiH RS: Mjere produžene do 11. maja

RS: Mjere produžene do 11. maja

457
Radovan Višković

Banja Luka — Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković potvrdio je danas su sve odluke koje su do sada bile na snazi u tom bh. entitetu, uz određene izmjene, produžene do 11. maja, te da će od sutra početi s radom određene uslužne djelatnosti, dok će nekima biti dozvoljen rad od 1. maja.

Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije u RS, Višković je na konferenciji za novinare rekao da će od sutra osobe starije od 65 godina imati mogućnost šetnje u vremenu od 7.00 do 10.00 sati, svakim radnim danom, uz pridržavanje svih higijenskih mjera.

Od sutra u RS će biti omogućen rad šater sala i matičnih služni u lokalnim zajednicama, zatim dostava hrane i pića, kao i šalterska prodaja, ali bez konzumacije unutar ili ispred prostorija tih prodajnih objekata, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Uslužne radnje kao što su autopraonice, hemijske čistionice mogu od sutra početi s radom, kao i trgovine informatičkom opremom, saloni namještaja, muzeji, biblioteke, uz primjenu higijensko-sanitarnih mjera.

Višković kaže da još nije dozvoljen rad trgovina koje se ne bave prehrambrenom robom, a nalaze se u tržnim centrima, kao ni rad frizerskih i kozmetičkih salona.

Od 1. maja će u bolnicama u RS ponovo biti u funkciji specijalističke ambulante, a u domovima zdravlja specijalističke zdravstvene usluge i to sa 50 odsto kapaciteta u odnosu na prethodni period.

Najavljuje da će od 1. maja biti omogućen rad tržnih centara, ali ne i dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa.

“Posljednji na listi za početak rada su kafići, hoteli i drugi objekti u ugostiteljstvu i o njihovom početku rada pravit ćemo analize u narednim danima”, rekao je entitetski premijer.

Precizirao je da će nakon 10. maja, Vlada RS-a, zavisno od epidemiološke situacije, razmatrati i predložiti ukidanje vanrednog stanja u tom bh. entitetu.

Narednih dana će se odlučiti koje mjere će važiti za 1. maj, ali, kako kaže, RS neće slijediti primjer Srbije u višednevnoj zabrani kretanja, ali će biti produžen sadašnji policijski sat.

(StarMo)