Naslovnica BiH RS: Milioni dolara za novi avion za elitu

RS: Milioni dolara za novi avion za elitu

396

Banja Luka — Dok se Republika Srpska zadužuje na domaćoj i Bečkoj berzi, kod komercijalnih banaka, te moli za pomoć Srbije kako bi održala likvidnost, ali vlasti istovremeno ne želi da se odrekne luksuza te kupuju novi avion Cessna, vrijednosti 18,9 miliona maraka!

RS će tako kupiti avion Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju “lakih aviona” i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima. Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju “u relativnom komforu”, navode iz Cessna-e.

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue, prenosi portal Capital.ba.

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim.

CJ4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Vlast ovim avionom bez problema može da putuje na daleke destinacije, na primjer u Moskvu do koje su i trenutnim avionom letili zvaničnici, ali su se susretali s problemom ako bi morali da čekaju duže na slijetanje na aerodrom.

(StarMo)