Naslovnica BiH RS: I do 300 KM kazne za nekorištenje zaštitne opreme

RS: I do 300 KM kazne za nekorištenje zaštitne opreme

252
foto: ilustracija

Banja Luka — Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kaznit će se osobe u Republici Srpskoj, ako ne poštuje vanredne mjere kojim je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje zaštitnih mjera fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

Osim nadležnih inspektora, kazne mogu izricati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija, potvrđeno je danas iz entitetske vlade, prenijeli su bh. mediji.

Apeluju na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem zaštite i suzbijanja širenja novog virusa korona.

Podsjećaju da je na prijedlog Vlade RS-a, predsjednica Željka Cvijanović, u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, danas donijela Uredbu sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te Uredbu sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, donijela je i Uredbu sa zakonskom snagom o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci za finansiranje „Hitnog projekta Covid-19 za BiH“, Uredbu sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice auto puta Banja Luka – Doboj i Uredbu sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

(StarMo)