Naslovnica Život RS: Hakeri krali i prali novac sa aplikacije “m:go”

RS: Hakeri krali i prali novac sa aplikacije “m:go”

513
foto arhiva

Banja Luka — Pripadnici MUP-a Srpske uhapsili su četiri lica i to: S.D. iz Doboja, D.P. iz Modriče, T.D. iz Laktaša i S.D. iz Prijedora, te izvršili na pretrese na šest lokacija na području Prijedora, Doboja, Modriče i opštine Laktaši.

Kako saznaje ATV, slobode su lišeni Stanislav Despotović iz Doboja, Dragan Popržen iz Modriče, Titoslav Despotović iz Laktaša i Slavica Despotović iz Prijedora.

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su operativnu akciju kodnog naziva „Skripta“ sa ciljem otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela „Kompjuterska prevara“ i „Pranje novca“.

U pretresima je pronađeno i oduzeto više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka (mobilni telefoni, kompjuteri, lap top kompjuteri, kompjuterska oprema, SIM kartice).

Za navedena lica postoje osnovi sumnje da su kreirali i koristili zlonamjerne programe, uz pomoć kojih su tokom 2020. godine neovlašteno pristupali M:tel-ovoj aplikaciji m:go, nakon čega su vršili dopunu većeg broja pretplatničkih kartica, da bi nakon toga lično ili angažujući druga lica podizali tako stečeni novac kroz sistem kladionica i finansijskih institucija, čime su pričinili materijalnu štetu u iznosu iznad 650,000 KM.

 

(StarMo)