Naslovnica BiH RS: Britanski soj u 80 posto slučajeva

RS: Britanski soj u 80 posto slučajeva

294

Banja Luka — Testiranjem drugog seta uzoraka hospitalizovanih pacijenata na UKC-u Republike Srpske kod 80,6 posto pacijenata otkriven je mutirani britanski soj virusa korona, koji je uzrokovao porast broja oboljelih bržom i lakšom transmisijom.

U ovoj ustanovi trenutno je hospitalizovano 528 pacijenata, od čega je 68 na respiratornoj podršci. Kada se radi o vuhanskom soju virusa, stručnjaci kažu da je to klasični tip virusa. Načelnik klinike za intenzivnu medicinu UKC-a Predrag Kovačević kaže kada je u pitanju liječenje pacijenata, nije bitno koji soj je prisutan. On tvrdi da su svi pacijenti dobili adekvatnu njegu kao i neophodan bolnički smještaj. Na UKC uspiješno je sprovedena i edukacija osnova liječenja kritično oboljelih pacijenata.

“Vuhanski soj to je pogrešan termin za inicijalno izolovan soj virusa, koji je izolovan prošle godine 2019. godine, prvi put u Kini pa kasnije i u drugim evropskim zemljama. To je klasični soj korona virusa, koji je trenutno manje prevalentan nego ostali sojevi virusa”, kaže prof. dr. Maja Tavar, subspecijalista kliničke mikrobiologije na UKC RS, prenosi federalna.ba.

„Svaki pacijent koji dođe kod nas u intenzivnu njegu, koji ima terminalnu fazu oboljenja, sasvim je svejedno koji soj ima. On razvija teško zapaljenje pluća, te to nama u nekakvbom konačnom liječenju ne igra značajnu ulogu”, rekao je dr Predrag Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu medicinu na UKC RS.

(StarMo)