Naslovnica Mostar Roditelji u Mostaru traže: Djecu vratiti u školske klupe

Roditelji u Mostaru traže: Djecu vratiti u školske klupe

417

Mostar — Udruženje roditelja “Naša djeca 2014.” pokrenula je peticiju s ciljem povratka djece u školske klupe naglašavajući kako djeca nisu glavni prenositelji korona virusa, niti su izloženi najvećem riziku, a najviše ispaštaju u trenutnoj situaciji.

„Jedno od najvažnijih prioriteta su naša djeca i njihovo obrazovanje. Odgovorno tvrdim kako je svima nama prioritet osigurati što normalnije i zdravije odrastanje naše djece i gdje je god moguće (u kantonima s malim brojem oboljelih) započeti školsku 2020/2021. godinu po dobro provjerenom, uhodanom i klasičnom modelu nastave“, kazala je dr. Andrea Jurić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Na veliku žalost svjesni smo kako to neće biti moguće na cijeloj teritoriji Federacije BiH te ćemo morati tražiti neka druga rješenja u vidu nastave ‘online’ ili kombinacije iste s klasičnom nastavom”, dodala je Jurić. Doktorica Jurić je apelirala na roditelje da nose maske u otvorenim i zatvorenim prostorima i svojim ponašanjem doprinesu sprječavanju širenja zaraze korona virusom, prenosi Mostarski.ba.

Udruženje roditelja “Naša djeca 2014.” od nadležnih institucija Vlade HNK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Kriznog štaba HNK, gradonačelnika Mostara i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu traži da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju opšteg karantina.

(StarMo)