Naslovnica BiH Roditelji i djeca Bošnjaci kod Zvornika stupili u štrajk

Roditelji i djeca Bošnjaci kod Zvornika stupili u štrajk

330
foto: ilustracija

Zvornik — Učenici područne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, u utorak ujutro, u osam sati, su sa roditeljima, stupili u štrajk.

Razlog je, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio jedan od roditelja, Muharem Sinanović, jer su im u matičnim knjigama upisane ocjene iz predmeta “jezik bošnjačkog naroda” umjesto, kako im je prethodno rečeno, bosanskog jezika i književnosti.

“U knjižicama je napisan bosanski jezik, a u matičnim knjigama je prepravljeno. Razgovarali smo jučer (ponedjeljak) sa direktorom škole. On nam je rekao da je došao zahtjev iz Ministarstva prosvjete da se to prepravi”, kazao je Sinanović za RSE.

Mersad Mehmedović, predsjednik Skupštine opštine Zvornik za RSE je rekao kako su u ponedjeljak roditelji održali sastanak i sa načelnikom opštine, ali da ništa konkretno nije dogovoreno.

“Načelnik kaže da ne može pomoći, jer je naredba došla iz Ministarstva prosvjete, iz Banja Luke”, navodi Mehmedović, koji se u utorak pridružio roditeljima ispred škole.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika nije odgovarao na pozive Radija Slobodna Evropa.

Učenici i roditelji iz iste škole su u aprilu 2018. godine štrajkovali glađu ispred Gradske uprave Zvornik.

Obećano im je da će se u knjižice, a potom i matične knjige upisivati ocjene iz bosanskog jezika, nakon čega je štrajk prekinut.

Školu “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika pohađa 12 učenika. Svi su bošnjačke nacionalnosti. U Mjesnoj zajednici Liplje, koje je udaljeno oko sedam kilometara od Zvornika, živi oko 700 građana bošnjačke nacionalnosti.

(StarMo)