Naslovnica Sport Roberson sada može igrati za BiH

Roberson sada može igrati za BiH

580

Sarajevo — Vijeće ministara BiH donijelo je odluku kojom se američki državljanin John Daniel Roberson prima u državljanstvo Bosne i Hercegovine, čime je prihvaćena preporuka Košarkaškog saveza BiH za ovog potencijalnog bh. reprezentativca u košarci.

Košarkaš koji igra na poziciji plejmejkera novi je igrač turskog Galatasaraya. U karijeri je nastupao za brojne evropske ekipe, a između ostalih izdvajaju se francuski Elan Chalon i ASVEL, te ruski Enisey.

Kako je Feni kazao generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan, čelnici krovne košarkaške kuće BiH sada će pokušati da prijave novog bh. reprezentativca za mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, prenose bh. portali.

Reprezentacija BiH prvi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u okviru grupe H počinje utakmicama protiv Latvije, 21. februara, i Grčke tri dana kasnije. Selektor reprezentacije BiH Vedran Bosnić već je objavio spisak košarkaša na koje računa za te mečeve i pitanje je da li će Roberson braniti boje BiH u tim mečevima.

Bosnić je za ove duele pozvao Nemanju Gordića, Andriju Stipanovića, Filipa Adamovića, Miralema Halilovića, Muhameda Pašalića, Kenana Kamenjaša, Edina Atića, Ajdina Penavu, Milana Miloševića, Adina Vrabca, Aleksandra Lazića, Juru Zubca, Emira Sulejmanovića, Sanija Čamparu. Amara Alibegovića i Amara Gegića.

Ukoliko ne bude igrao u prva dva meča, Roberson će vjerovatno debitovati u dresu selekcije BiH 26. novembra u meču protiv Bugarske.

(StarMo)