Naslovnica Region Rijeka: Državljanin Srbije optužen, zbog avio napada na Gospić 1995. godine

Rijeka: Državljanin Srbije optužen, zbog avio napada na Gospić 1995. godine

104
foto arhiva

Rijeka — Županijski državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao komandanttadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade Vojske Srpske Krajine, “naredio zračni napad na Gospić u kome su poginula tri civila”.

Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije riječki ŽDO tereti da je 04. 08. 1995. tokom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Srajine i Vojske Republike Srpske, kao komandant tadašnjeg aerodroma u Udbini i komandant 105. avio brigade naredio taj napad.

Taj čin protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata, javili su danas iz ŽDO u Rijeci.

Navodi se da je on odlučio da se “u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu, obavi neselektivni napad na Gospić”.

Nakon toga je iz avio baze Udbina poletio avion tipa J-22 Orao i oko 17,20 sati bombardirao sjedište Gospića “s 11 avionskih bombi”.

(StarMo)