Naslovnica Region RH: Zabrinjavajući broj zaraženih doktora i sestara

RH: Zabrinjavajući broj zaraženih doktora i sestara

79
foto arhiva

Zagreb — Brzina širenja omikrona ozbiljno ugrožava hrvatski zdravstveni sistem, zbog zabrinjavajućeg broja zaraženih doktora i medicinskih sestara, koji su zbog toga izvan stroja, piše zagrebački Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 ljekara.

KBC Split radi bez 36 ljekara i 82 medicinske sestre, KBC Zagreb bez 29 doktora i 68 medicinskih sestara, KBC Rijeka bez 17 ljekara i 37 medicinskih sestara.

“U utorak smo imali 60 zaposlenih, što u izolaciji, što u samoizolaciji, a jučer je ta brojka bila 106”, izjavio je direktor KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U KBC-u Zagreb u utorak je van stroja bilo čak 186, a jučer 244 zaposlenih ljekara i medicinskih sestara, dok je u KB Dubrava u utorak u izolaciji i samoizolaciji bilo njih 65.

“Naravno da smo zbog toga zabrinuti. Naši pozitivni zaposleni mahom su vakcinisani tako da imaju ili vrlo blage ili nikakve simptome, ali nezavisno od toga su pozitivni i ne mogu biti na poslu”, kazao je Ivica Lukšić, direktor KB-a Dubrava.

Zadarska bolnica je već u problemu jer je bolesno 55 zaposlenih, pa je veoma teško sastavljati smjene, kazao je direktor te bolnice Željko Čulina.

Pomoćnik direktora u KBC Zagreb Milivoj Novak kazao je da u toj zdravstvenoj ustanovi situacija još nije alarmantna, ali je teško predvidjeti razvoj situacije, jer su brojevi zaraženih među zaposlenima svakog dana sve veći, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)