Naslovnica Region RH: Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu

RH: Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu

80

Zagreb — Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem šefu uprave MOL-a Zsoltu Hernádiju za primanje i davanje mita na najvišem nivou.

Njihovu objavu prenio je hrvatski portal portal Index.hr.

“Vrhovni sud potvrdio osudu i kazne za počinjenje krivičnih djela primanje i davanje mita na najvišem nivou

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe USKOK-a i dvojice optuženika te potvrdio prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravosnažna presuda kojom je prvi optuženik proglašen krivim za počinjenje krivičnog djela primanje mita, a drugi optuženik za počinjenje krivičnog djela davanje mita.

Prvi optuženik osuđen je na kaznu zatvora 6 (šest) godina, a drugi optuženik na kaznu zatvora 2 (dvije) godine. U kaznu je prvom optuženiku uračunato vrijeme lišenja slobode u ovom predmetu. Drugom optuženiku suđeno je u odsutnosti.

Prvi optuženik (tada predsjednik Vlade Republike Hrvatske) i drugi optuženik (predsjednik uprave stranog trgovačkog društva) osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10.000.000,00 Eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na trgovačko društvo – domaću naftnu kompaniju (u kojem Republika Hrvatska ima vlasnički udio). Tim izmjenama ugovora trebalo se omogućiti stranom trgovačkom društvu preovladavajući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Republika Hrvatska. Prvi optuženik, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao je da Vlada Republike Hrvatske zaključi takve ugovore. Ugovorima su prihvaćeni zahtjevi stranog trgovačkog društva koji su postavljeni tokom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)