Naslovnica Region RH: Tužilac mason podnio ostavku

RH: Tužilac mason podnio ostavku

454

Zagreb — Glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelenić podnio je ostavku, nakon što je to od njega zatražio hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, prenijeli su mediji.

Povod za njegovu ostavku je javno priznanje da je član masonskog udruženja i mogući sukob interesa koji iz toga može proizaći.

Odluka o ostavci glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića objavljena je na stranicama Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Jelenić u saopćenju za javnost navodi kako je od prvog dana sve do danas dužnost Glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske obavljao profesionalno i pošteno, rukovodeći se isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske i čuvajući nezavisnost državnog tužilaštva.

Jelenić je podnio ostavku nakon što su hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a potom i hrvatski predsjednik Zoran Milanović javno poručili kako bi ostavka bila najprimjereniji potez nakon javnog priznanja Jelenića da je član jedne od masonskih loža koje djeluju na području Hrvatske.

Medijska afera u kojoj je Jelenić javno priznao da je član masonske lože od 2018. godine, započela je objavom fotografija inicijacije u masonskoj loži koju je predvodio ugledni hrvatski oftalmolog Nikica Gabrić, na jednom od hrvatskih portala.

Nakon toga došlo je do privođenja i ispitivanja nekolicinje urednika tog portala, a zatim je u javnost procurila korespodencija Gabrića i Jelenića koja ukazuje na povezanost pri procesuiranju optužbe koju je Gabrić pokrenuo prijavom novinara i urednika policiji.

(StarMo)