Naslovnica Region RH: Štrajk u svim školama

RH: Štrajk u svim školama

416

Zagreb — U ponedeljak će štrajkovati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, ukoliko prosvjetni sindikati ne budu dobili poziv Vlade za razgovore o njihovom zahtjevu za povećanje koeficijenta složenosti poslova, najavljeno je danas u Zagrebu.

Predstavnici školskih sindikata rekli su na konferenciji za novinare da se štrajk nastavlja sve dok ne dobiju poziv na razgovore. Po cirkularnom modelu štrajka, koji je počeo prošlog četvrtka, sutra će nastava biti prekinuta u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednica Sindikata učitelja Hrvatske Sanja Šprem rekla je da veliki odziv zaposlenih u školama pokazuje da štrajk ne jenjava. Tako se današnjem štrajku, koji se odvijao u Gradu Zagrebu, u osnovnim školama odazvalo više od 82 posto zaposlenih, a u srednjim oko 87 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ponovio je da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice u svim državnim i javnim službama za 6,12 posto u idućoj godini ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sistemu.

On je podsjetio da školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je riječ o složenosti poslova.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama štrajk je počeo prošlog četvrtka pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest posto.

Štrajk prosvjetara uzdrmao je i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahtjeve prosvjetnih radnika.

Iz Vlade su do juče, kada je premijer najavio povećanje osnovice za sve državne i javne službenike u tri etape tokom iduće godine, izričito odbijali povećanje tvrdeći da za to nema novca.

(StarMo)