Naslovnica Region RH: Smanjena kazna vozačici koja je usmrtila studenticu iz Čapljine

RH: Smanjena kazna vozačici koja je usmrtila studenticu iz Čapljine

538

Zagreb — Vrhovni sud Hrvatske smanjio je s deset na sedam godina zatvorsku kaznu bivšoj radnici Hrvatskih autocesta (HAC) Ivani Teni Gotovac Soldić koja je u oktobru 2018. u Splitu pod uticajem alkohola automobilom prošla kroz crveno na semaforu i usmrtila studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine.

Prvostepenom presudom splitskog okružnog suda optužena je proglašena krivom za nesreću i osuđena na 10 godina zatvora te je istovremeno oslobođena optužbe za nepružanje pomoći.

Vrhovni sud je objavio na svojim internet-stranicama, navodeći samo inicijale optužene, da je djelimično prihvatio njenu žalbu i to samo u odluci o kazni, dok je žalba državnog tužioca u odnosu na oslobađajući dio prvostepene presude odbijena.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni sud je prihvatio utvrđene otežavajuće okolnosti na strani optužene, kao što su višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u saobraćaju, vožnja pod mjerom zabrane upravljanja, vožnja pod uticajem alkohola, ali i to što se nije zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo zbog čega je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prelazu, prenose hrvatski mediji.

Vrhovni sud smatra, međutim, da su potcijenjene olakšavajuće okolnosti, posebno okolnost da je optužena djelo priznala i time doprinijela efikasnosti krivičnog postupka te da nije osuđivana za krivična djela. Zato sud smatra da će sedmogodišnja kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.


Prema sada pravosnažnoj presudi optuženoj je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno.

(StarMo)