Naslovnica Region RH: SDP traži vanredne izbore

RH: SDP traži vanredne izbore

301
Davor Bernardić - SDP

Zagreb — Hrvatski sabor za idući petak odgodio je glasanje o 20-ak tačaka, među kojima je i zakonski prijedlog koji uređuje popis stanovništva u proljeće iduće godine, oko kojeg je došlo do razmimoilaženja stavova.

Prilikom glasanja odbijeni su amandmani Kluba manjina kojima se tražilo da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više maternjih jezika i amandman da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njihovih redova.

U izjašnjavanju o tom prijedlogu pale su teške riječi, a troje zastupnika SDSS-a napustilo je sabornicu, navodi Hina, a prenose bh. mediji.

Vladajući HDZ odbacio je tezu zastupnika manjina, koji su svoje amandmane obrazložili strahom od manipulacije popisom.

“Ne prihvaćam takvu opasku. Ako se sumnja u vjerodostojnost i poštenje popisivača koji dolaze iz redova većinskog naroda, onda bi se moglo sumnjati i u popisivača koji dolazi iz redova nacionalnih manjina. To je argument za kojeg ne želim da se uopće pojavljuje u političkom i javnom prostoru”, poručio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Situaciju u Hrvatskom saboru dodatno je “zakuhao” zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

“Možda bi najbolje bilo da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškova prevoza ljudi. Prijeti velika opasnost da će, zahvaljujući ovom zakonu i spomenutoj koaliciji, sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego ih stvarno ima”, kazao je Zekanović.

Zekanoviću je odgovorio Milorad Pupovac (SDSS) koji je kazao kako je upravo zbog takvih istupa važno da se prihvate njihovi amandmani, a nakon toga su zastupnici SDSS-a napustili sabornicu.

Nakon završetka zasjedanja Davor Bernardić (SDP) zatražio je raspisivanje vanrednih izbora. Zahtjev za raspisivanjem izbora obrazložio je time što drugi petak zaredom vladajući nemaju većinu za glasanje, kao i time što je Državno tužilaštvo RH ostao obezglavljen ostavkom glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića.

“U zemlji vlada kriza ključnih institucija i niko više ne može kontrolirati šta će se dogoditi, stoga odmah tražimo izbore”, poručio je Bernardić.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da vladajuća većina nije upitna.

(StarMo)