Naslovnica Region RH: Predizborna šutnja, prvi rezultati već u…

RH: Predizborna šutnja, prvi rezultati već u…

379
Zagreb; foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči predsjedničkih izbora u nedjelju (22. decembar) na kojima će oko 3,9 miliona birača birati novog šefa države između 11 kandidata od kojih čak troje ima šansu za ulazak u drugi krug.

Prema predizbornim anketama, novi predsjednik neće biti izabran u prvom krugu, jer ni jedan od kandidata ne može da osvoji 50 posto plus jedan glas izašlih na birališta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Posljednje ankete govore da će se tijesna borba za ulazak u drugi krug, 5. januara, voditi između aktuene predsjednice i kandidatkinje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) i bivšeg premijera vlade lijevog centra, Zorana Milanovića.

Na trećem mjestu je kandidat desnice, popularni pjevač Miroslav Škoro, kojem ankete takođe daju mogućnost ulaska u drugi krug.

Birališta u zemlji i inostranstvu bit će otvorena u nedjelju od 7 do 19 sati, kada se završava i izborna tišina.

Po zatvaranju birališta očekuju se prve izlazne ankete, a Državna izborna komisija će već od 20 sati početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora i oni će biti ažurirani svakih deset minuta.

(StarMo)