Naslovnica Region RH: Policija istražuje govor mržnje

RH: Policija istražuje govor mržnje

182
Screenshot: YouTube

Zagreb — Hrvatska policija je pokrenula kriminalističko istraživanje protiv širilaca govora mržnje i onih koji su ohrabrivali čin Danijela Bezuka koji je u ponedjeljak prije samoubistva hicima iz automatske puške pucao po zgradi vlade Hrvatske i ranio policajca, potvrdio je u četvrtak Direktorat policije RH.

”U toku je kriminalističko istraživanje, ali o konkretnim osobama i njihovom broju ne mogu govoriti”, izjavio je Renato Grgurić, šef Službe kibernetičke sigurnosti Direktorata policije, prenosi Index.hr.

Govoreći o načinima postupanja policije na osnovu pitanja medija zbog niza nepoželjnih komentara korisnika društvenih mreža objavljenih ispod Bezukove poruke objavljene na Facebooku nakon napada, Grgurić je naglasio da je komunikacija policije s društvenim mrežama zbog nepoželjnog sadržaja na svakodnevnoj bazi.

”Radimo na svim slučajevima koji se odnose na govor mržnje pa čak i potencijalni teroristički sadržaj”, kazao je Grgurić dodajući da nema konkretne statističke podatke o broju takvih sadržaja.

Pojasnio je da većina društvenih medija ima kontakt osobu za saradnju s policijom gdje se u najvećem broju slučajeva taj sadržaj za potrebe kriminalističke istrage najprije ne uklanja, već ga se učini javno nedostupnim. ”Pokazalo se da se nakon objavljivanja govora mržnje vrlo brzo pojavljuju komentari koji predstavljaju novi govor mržnje pa je bitno u što kraćem roku prekinuti verbalnu spiralu nasilja koje se može pretočiti i u ulično nasilje”, nadodao je Grgurić.

(StarMo)