Naslovnica Region RH: Može se kretati unutar županija, ali ne i van

RH: Može se kretati unutar županija, ali ne i van

367
testiranje u Zagrebu

Zagreb — U više hrvatskih županija i gradu Zagrebu je liberalizirano kretanje građana unutar jedne županije, ranije ograničeno mjerama borbe protiv epidemije koronavirusa. Za kretanje izvan županije, dakle po teritoriji Republike Hrvatske i dalje je potrebna e-propusnica.

Grad Zagreb, Istarska, Zagrebačka, Međimurska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Karlovačka, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija donijele su Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, kojom se ukida obaveza posjedovanja e-propusnice za kretanje unutar županije.

Kako su grad Zagreb i Zagrebačka županija (prsten manjih gradova i općina oko Zagreba) jedinstveno privredno i saobraćajno područje, bez propusnice se može kretati i po županiji i po gradu Zagrebu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukinute su i propusnice za područje Splitsko-dalmatinske županije, ali one su i dalje potrebne za odlazak na ostrva. Propusnice se ukidaju za kretanje po ostrvima za osobe koje imaju prebivalište ili boravak, dok je za napuštanje ostrva i dalje potrebna e-propusnica.

Primorsko-goranska županija podijeljena je na tri područja unutar kojih će se moći kretati bez propusnice – otstrva, Gorski kotar i obalu Kvarnera.

Na listi su još tri zahtjeva županija, izvijestio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

(StarMo)