Naslovnica Region RH: Merčep izlazi na uvjetnu slobodu

RH: Merčep izlazi na uvjetnu slobodu

434
Tomislav Merčep

Zagreb — Vrhovni sud RH potvrdio je odluku o “uvjetnom otpustu iz zatvora” ratnog pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa koji je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Datum Merčepova uvjetnog izlaska odredit će sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Vrhovnog suda, a Merčep iz zatvora mora biti otpušten najkasnije tri dana od donošenja naloga suca izvršenja, javio je Vrhovni sud RH.

Vrhovni sud je zaključio i da je kod zatvorenika “dosadašnjim izdržavanjem ove kazne zatvora u cijelosti ostvarena svrha kažnjavanja”, te da je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “Merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Od početka Merčep je tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

(StarMo)