Naslovnica Region RH: Maske i za preboljele

RH: Maske i za preboljele

173
foto: Pixabay - ilustracija

Zagreb — Maske će u Hrvatskoj biti obavezne i za osobe koje su preboljele koronavirus, budući da se još ne zna kako novostečeni imunitet utiče na prenos virusa, a bit će obavezne i nakon vakcinisanja protiv covida-19, najavio je u ponedjeljak direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

“Zbog čestih pitanja o tome trebaju li oni koji su preboljeli covid nositi masku izdali smo dokument o obavezi nošenja maski za njih, jer još ne znamo kako imunitet stečen kroz bolest utiče na transmisiju bolesti. Ako se virus naseli na sluznicu, nema dokaza mogu li imune osobe prenijeti bolest i zbog toga trebaju i oni koji su preboljeli covid nositi masku. Tako će biti i nakon vakcinisanja”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba, prenijeli su bh. mediji.

Naveo je kako Hrvatska i dalje ima visoku incidenciju bolesti sa 1154 zraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, po čemu se nalazi na 26. mjestu u EU, a višu ima samo Luksemburg. Po mortalitetu Hrvatska je na 14. mjestu u EU sa stopom smrtnosti od 515 na milion stanovnika. Udio pozitivnih među ukupno testiranima u zadnjih 14 dana je 35,6 posto, a više imaju Bugarska i Poljska.

(StarMo)