Naslovnica Politika RH: Izborna šutnja

RH: Izborna šutnja

564
foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — S prvim minutama subote u Hrvatskoj je počela dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora, na kojima će 3,860.000 birača u drugom krugu odlučiti hoće li i u idućih pet godina na čelu države biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili predsjednik Zoran Milanović (SDP).

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta, prenosi Index.hr.

U subotu i nedjelju zabranjena je svaka izborna promocija, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, nezvaničnih rezultata izbora. Zabrana vrijedi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsjedničkih kandidata.

Državna izborna komisija Hrvatske (DIP) pozvala je kandidate, njihove predlagače, birače, medije i medijske izdavače da poštuju šutnju.

Može se, kaže potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić, razgovarati je li izborna šutnja sretan institut ili nije, ali činjenica je da je zakonom predviđena i da je treba poštovati, iako za njeno kršenje nisu predviđene kazne kao kod drugih vrsta izbora. “Apeliramo da se svi toga drže”, naglasila je potpredsjednica DIP-a.

DIP i pred drugu izbornu nedjelju poziva kandidate i stranke koje su ih predložile, a ukupno ih je 17, da ne postavljaju nove plakate ili letke dvoje kandidata, da građanima ne telefoniraju, ne šalju im SMS-ove ili e-mailove tražeći od njih glas.

Također poziva da se šutnja poštuje i na društvenim mrežama.

Medije i medijske izdavače poziva da iz programskih sadržaja uklone sve što predstavlja izbornu promociju: reklame, linkove, slikovne linkove-oglase (baneri) na portalima koji vode na internet stranice kandidata i njihovih predlagača.

(StarMo)