Naslovnica Region RH: I drugi oboljeli izliječen od koronavirusa

RH: I drugi oboljeli izliječen od koronavirusa

308
foto arhiva

Zagreb — I drugi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj je izliječen i tokom dana bit će pušten na kućnu njegu, izvijestio je na konferenciji za novinare državnog Štaba Civilne zaštite direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Od petka poslijepodne do subote ujutro potvrđeno je 5 novih slučajeva, izvijestio je. I dalje su svi novi slučajevi importirani ili bliski kontakti ranije potvrđenih oboljelih. Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj je 37, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Izliječena osoba je prvi oboljeli u Hrvatskoj, mladić koji je bio u Milanu na utakmici Lige prvaka gdje se zarazio, i po povratku je počeo pokazivati simptome bolesti, testiran je i 25. februara je hospitaliziran. On je prenio bolest na brata blizanca i djevojku. Brat blizanac je 12. marta bio po drugi puta negativan na test i pušten je na kućnu njegu, a očekuje se da će i djevojka uskoro imati dva negativna nalaza za redom i također biti pušten kući.

Kako je grad Zagreb nepažnjom objavio da je među petero u petak potvrđenih bolesnika i jedno dijete, a mediji to prenijeli, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je na konferenciji za novinare Štaba apelirala da mediji poštuju privatnost djece kao posebno ranjive grupe.

(StarMo)