Naslovnica Izdvojeno RH: HDZ nadmoćni pobjednik izbora

RH: HDZ nadmoćni pobjednik izbora

158

Zagreb — HDZ je pobjednik izbora. Bilo je to potpuno jasno nakon izlaznih anketa. No, prvi službeni rezultati tu su pobjedu još potvrdili, piše Index.hr.

Prvi službeni rezultati sugerirali su da HDZ osvaja 71 mandat, ali onda je ta brojka nešto pala.

Do dva sata ujutro prebrojano je preko 98 posto glasova.

HDZ je na 66 mandata. SDP-ova Restart koalicija doživjela je teški debakl, imali su samo 41 mandat.

Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata. No, suprotno svim predviđanjima, njihovi mandati nisu ključni za sastavljanje vlade.

Most je osvojio osam mandata i time su pokazali da su stranka koja je dobila svoju čvrstu biračku bazu.

Najveće iznenađenje je platforma okupljena oko stranke Možemo. Oni su osvojili sedam mandata, uglavnom u Zagrebu, i time stvorili sve preduslove da na lokalnim nivoima budu jedan od glavnih pretendenata na mjesto gradonačelnika Zagreba.

U sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke Pametno. U sabor ulaze Dalija Orešković, Dario Zurovec te Marijana Puljak koja je praktički u zadnji čas osvojila mandat u desetoj izbornoj jedinici.

Otpisani HNS osvaja jedan mandat i tako, usprkos brojnim predviđanjima, nastavlja postojati kao parlamentarna stranka. Mandat je osvojio i Radimir Čačić sa svojim reformistima.

Ipak, HDZ-ova pobjeda je nadmoćna. Sve predizborne analize i ankete predviđale su teško sastavljanje vlade. Većina anketa i analitičara, štaviše, davala je veće šanse za relativnu pobjedu Bernardićevoj Restart koaliciji. To ne da se nije dogodilo, nego je SDP doživio potpuni potop i trebat će puno znanja, volje i sposobnosti da stranka opet stane na noge. Tih stvari trenutno u SDP-u nema, ocjenjuje Index.hr.

Plenković je održao prilično kratki govor u kojem se uglavnom zahvaljivao glasačima. Govor je tu i tamo prekidan ne odveć jakim aplauzom. Svakako, atmosfera u štabu HDZ-a, bez obzira na pobjedu, bila je više manje mirna, niti blizu onom nezaboravnom derneku 2015. godine. Štaviše, Plenković na binu nije došao praćen nekom domoljubnom budnicom nego pjesmom Eye of the Tiger, a izostale su i zastave.

“Ovakva podrška za nas je ogromna obaveza i o njoj ćemo voditi računa. Hrvatska treba rješenja i za ekonomiju i za javnozdravstvene izazove, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava”, rekao je, među ostalim, Plenković u govoru.

Svakako, ovo ostaje jedna od najvećih pobjeda HDZ-a ikad, navodi Index.hr.

(StarMo)