Naslovnica Region RH će primiti djecu bez pratnje

RH će primiti djecu bez pratnje

387

Zagreb — Hrvatska će prihvatiti određeni broj djece bez pratnje – djeca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja – iz izbjegličkih kampova na grčkim ostrvima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom migranata.

Djeca su najranjivija grupa u svakom sukobu, posebno ona koja su iz nekog razloga sama u izbjeglištvu, bilo da su im roditelji stradali ili nestali bilo da su žrtve krijumčara ljudi pa je pomoć njima ponajprije humanitarno i civilizacijsko pitanje, potvrdili su iz Vlade, piše u nedjelju Večernji list.

Tačan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je – kad jednom dođu – ovdje će biti udomljena, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova prošle sedmice u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

Za razliku od obaveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obavezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

(StarMo)