Naslovnica Region RH: Ako se Mamić ne vrati…

RH: Ako se Mamić ne vrati…

518

Zagreb — Državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske Juro Martinović kazao je u utorak da ukoliko se odbjegli Zdravko Mamić nakon pravosnažne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti proceduru da kaznu odsluži u susjednoj državi.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravosnažne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog fudbalskog kluba koju je Vrhovni sud u ponedjeljak u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

“Ako Zdravko Mamić ne pristupi na izdržavanje kazne, što nije nemoguća varijanta, nama ostaje da… zatražimo da se pravosnažna kazna izvrši u BiH”, kazao je Martinović, prenijeli su hrvatski mediji.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo da u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, moguće zatražiti preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

Podsjećaju da je Hrvatska ranije u dva navrata od BiH tražila izručenje Zdravka Mamića, najprije u junu 2018. i tada je molba odbijena u decembru 2018. te ponovno u junu 2019. što je odbijeno u oktobru 2019.

“Ministarstvo će po zaprimanju sve potrebne dokumentacije od strane nadležnog suda, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između BiH i Hrvatske”, naveli su u saopštenju.

(StarMo)