Naslovnica Mostar Rezultati istraživanja “Sklonost mladih ka ekstremizmu”

Rezultati istraživanja “Sklonost mladih ka ekstremizmu”

428

Mostar — Organizacija Youth Power (Snaga mladih) u petak 6. decembra, s početkom u 12 na Nastavničkom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, predstaviće rezultate istraživanja ,,Sklonost mladih ka ekstremizmu”. Teorijski aspekt i tok istraživanja sa posebnim predstavljanjem njegovih rezultata, održat će prof. dr Srđan Dušanić, doktor nauka u oblasti socijalne psihologije i istraživač, najavili su iz organizacije Youth Power.

“S ciljem upoznavanja o sklonosti mladih ka društveno ekstremnim stavovima i ponašanjima proveli smo istraživanje kojim je ukupno ispitano 1058 mladih, od čega 583 mladića (55.1%) i 475 djevojke (44.9%). Prosječan uzrast ispitanika je bio 19,5 godina, a istraživanje je obuhvatilo sve regije u Bosni i Hercegovini”, objavili su.

Istraživanje je organizirano od strane organizacije “Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice” u saradnji sa lokalnim partnerima Asocijacija XY iz Sarajeva i Youth Power iz Mostara.

Neka od pitanja na koje se pokušao dati odgovor kroz ovo istraživanje su u kojoj mjeri mladi smatraju da društvo u kojem žive je nepravedno i da se razvija u sasvim pogrešnom smjeru; koji procenat mladih smatra da je nasilje legitimna metoda da bi se sprovele neophodne promjene; prema kojim društvenim grupama su najviše usmjereni ekstremni stavovi i ponašanja; koliki udio mladih je već ispoljavao određena ponašanja ili akcije koje se mogu promatrati kao ekstremističke; da li postoje razlike u sklonosti ka ekstremizmu mladih s obzirom na sljedeće karakteristike mladih: pol, broj godina, finansijski status, percepcija društvene nepravde, zadovoljstvo životom, liberalnost i konzervativnost, socijalne identifikacije, religioznost, izloženost nasilju u okruženju, važnost pripadnosti vršnjačkoj grupi, socijalna podrška u prošlosti, doživljaj otuđenosti i anomije.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

(StarMo)