Naslovnica Politika Rezolucija EPP-a kontra Čovića: Nema ‘legitimnog predstavljanja’

Rezolucija EPP-a kontra Čovića: Nema ‘legitimnog predstavljanja’

143
Dragan Čović

Rotterdam — Rezolucija koju usvaja Kongres Evropskih narodnih stranaka (European People's Party – EPP), na kojoj su prisutni HDZ BiH, SDA, HDZ 1990, PDP ne sadrži odrednicu “legitimno predstavljanje” čemu se nadao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Kako je objavio portal Istraga.ba, na Twitteru u draftu Rezolucije “Evropska perspektiva BiH” navodi se da je Zapadni Balkan strateški važan za EU čija stabilnost, ekonomski i društveni razvoj regiona ima implikacije i na EU.

EPP je zabrinut zbog zastoja u reformama koje bi trebale biti usvojene u okviru 14 prioriteta Evropske komisije. EPP poziva da se usvoje izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, ali da se osigura rad državnih institucija što je od ključnog značaja, prenijela je agencija Patria.

EPP podržava napore EU, EEAS-a, visokog predstavnika i Venecijanske komisije koji asistiraju političkim liderima da pronađu konsenzus.

Također EPP je u rezoluciji dao podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te osudio bilo kakvo podstrekavanje i dovođenje u pitanje cjelovitost BiH kao i antiustavne i secesionističke aktivnosti.

EPP je pozvao da se ustavna i izborna reforma rade u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda kao i EU legislativom, a što uključuje jednakost tri konstituentna naroda, ostalih i svih drugih građana.

Na kraju rezolucijom se pozivaju svi politički lideri u BiH da daju svoj doprinos i osiguraju fer izbore.

(StarMo)