Naslovnica Region Reuters: Srbija kupila od Kine rakete zemlja-zrak

Reuters: Srbija kupila od Kine rakete zemlja-zrak

208

London/Beograd — Srbija je kupila od Kine novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-zrak navođenih radarom, što je, kako piše Reuters, novi znak produbljivanja saradnje između Pekinga i Beograda.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izvještaj državne kompanije Jugoimport SDRP, koji je priložen prošle sedmice Agenciji za privredne registre Srbije, a u koji je Reuters imao uvid, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazma o uvozu iz 31 zemlje u vrijednosti od 620.3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

“Najveći dio uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova…(i) sistema protivzračne odbrane FK-3,” navodi se u ovom izvještaju.

Jugoimport SDPR je prethodne, 2018., realizovao 162 sporazuma o uvozu iz 32 zemlje, u vrijednosti od 482.7 miliona, uključujući nabavku ruskih borbenih i transportnih helikoptera.

Peking doživljava Srbiju kao dio svoje inicijative “Jedan pojas, jedan put”, čiji je cilj otvaranje novih trgovinskih kanala za kineske kompanije, podsjeća Reuters.

Kina je investirala nekoliko milijardi dolaran u Srbiju, uglavnom u “mekim zajmovima,” koji su uglavnom povoljni po kreditore, zatim infrastrukturne i energetske projekte, dodaje britanska agencija.

Krajem juna, Srbija je nabavila šest kineskih borbenih dronova naoružanih laserski navođenim raketama, što je prvo takvo razmještanje bespilotnih letilica u Evropi.

Srbija, koja se nada da uđe u Evropsku Uniju, proglasila je vojnu neutralnost 2006. i priključila se NATO-ovom Partnerstvu za mir, ali ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnom odbrambenom savezu, navodi Reuters.

Naoružanje vojske Srbije u velikoj mjeri počiva na bivšoj sovjetskoj tehnologiji, a poslednjih godina Beograd je nabavio ruske borbene avione MiG 29, rakete, helikoptere, tenkove i oklopne transportere, piše Reuters.

(StarMo)