Naslovnica BiH “Respiratori”: Svjedočio Đenan Salčin – Suspenzija ili ne?

“Respiratori”: Svjedočio Đenan Salčin – Suspenzija ili ne?

413
Đenan Salčin

Sarajevo — U nastavku suđenja pred Sudom Bosne i Hercegovine premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim za kršenje zakona pri nabavci 100 respiratora svjedočio je bivši vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin.

On je kazao da je u martu 2020. godine “vladala panika i neznanje te su se svi pribojavali talijanskog scenarija”, ali je on na sastanku 16. marta 2020. godine kojem su, između ostalih, prisustvovali ministri u Vladi Federacije, kantonalni premijeri i direktori kliničkih centara kazao da Zakon o javnim nabavkama “ne treba mijenjati kako bi se nabavljala hitno medicinska oprema”.

Na tom sastanku se razgovaralo, navodi Salčin, “uopćeno o medicinskoj opremi jer su direktori bolnica i oni koji su prvi bili na udaru kazali da nemaju dovoljno materijala za borbu protiv virusa, od zaštitinih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava, ali i respiratora”.

Na pitanja tužitelja Salčin je potvrdio da Zakon nikog ne sprečava da sutra, ili čak u nekoliko sati nabavi bilo šta, pojašnjavajući da postoje dvije metode za ubrzani proces javnih nabavki i to putem pregovaračkog postupaka bez objave obavještenja i putem izuzeća od primjene zakona.

To se može koristiti u situaciji krajnje hitnosti, dodao je, a potom je u unakrsnom ispitivanju naglasio da se slaže da je pandemija koronavirusa “iziskivala hitnost”.

Kaže da je nakon tog sastanka razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom kada je pojašnjeno da nema potrebe za suspenzijom ili izmjenom Zakona te da se sve može odmah nabaviti, a suspenzijom se ne bi znalo ni ko ni od koga šta nabavlja.

Braniteljica premijera Novalića Vasvija Vidović pitala je Salčina da li je nakon tog sastanka 16. marta prošle godine bilo jasno da su klinički centri tražili hitnu reakciju Federalne vlade za nabavku medicinske opreme zbog globalne situacije, što je on potvrdio.

Vidović je podsjetila na situaciju kakva je vladala uključujući i donesene odluke o zatvaranju granica i odluke koje su značile da se uvode restrikcije u izvozu medicinske opreme, a Salčin je kazao da je upoznat s tim te da su im se javljali ponuđači iz BiH kojima je bio otežan pristup već naručenim respiratorima zbog takvih restrikcija.

Tokom unakrsnog ispitivanja na pitanje branitelja suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka Kadrije Kolića da li je neko na tom sastanku 16. marta 2020. godine tražio suspenziju ili izmjenu Zakona o javnim nabavkama, Salčin je kazao da niko to tada nije tražio.

Kolić je zatražio da se pusti tonski zapis sa sporne sjednice kako bi, kaže, dokazao da je svjedok tada drugačije savjetovao da se ponašaju ugovorni organi nego je to danas tvrdio.

No, na audio snimku čuje se kako Salčin govori da nije potrebna izmjena Zakona prema Vijeću ministara koje ne može mijenjati Zakon za to je potrebno glasanje u parlamentu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović kazala je da je audio snimak identičan onome što je danas u sudnici kazao svjedok Salčin, ali je Kolić istaknuo da se na sjednici Salčin nije nikako pozivao na član 21, nego samo na član 10 tvrdeći da svjedok nije relevantan jer ne govori istinu.

Suđenje je unakrsnim ispitivanjem za danas okončano, a nastavak je najavljen za 23. marta u devet sati kada Tužilaštvo planira saslušati još dva svjedoka.

(StarMo)