Naslovnica Život Resetovanje sistema: Volkswagen razmišlja otpustiti 30 hiljada radnika!

Resetovanje sistema: Volkswagen razmišlja otpustiti 30 hiljada radnika!

63
foto arhiva

Berlin — Kompanija “Volkswagen” razmatra otpuštanje do 30.000 radnika kako bi smanjila troškove i poboljšala konkurentnost sa igračima poput “Tesle”, piše danas list “Handelsblatt”.

List se poziva na prezentaciju izvršnog direktora kompanije Herberta Diessa.

“Nema sumnje da moramo da se pozabavimo konkurentnošću naše fabrike u Wolfsburgu s obzirom na nove učesnike na tržištu”, rekao je portparol kompanije Michael Manske, dodajući da je rasprava o tome u toku i da već postoji mnogo dobrih ideja, ali da još nema konkretnih scenarija.

Portparol “Volkswagenovog” radničkog vijeća istakao je da je on, iako neće komentarisati spekulacije o tome je li je Diess zaista to rekao, ocijenio da je “ukidanje 30.000 radnih mjesta apsurdno i neosnovano”.

“Volkswagen”, takođe, razmatra uključivanje svojih poslova punjenja automobila i energije pored postojećih IPO planova /Incijalna javna ponuda/ za svoje odjeljenje akumulatora /baterija/, izjavio je glavni direktor za tehnologiju Thomas Schmall za magazin “Menadžer”.

Schmall je naglasio da još ništa nije odlučeno i da će vjerovatno proći dvije godine prije nego što se nove kompanije osnuju i budu spremne za berzu.

“Takođe moramo razmišljati u smislu cjelokupnih sistema”, napomenuo je Schmall, misleći na “Teslin” kompleks po sistemu “sve na jednom mjestu” sa sopstvenom mrežom za punjenje, solarne sisteme za zelenu električnu energiju i polise osiguranja automobila.

(StarMo)